Konstytucja Marcjana o zakazie sprzedaży broni do Barbaricum (C. 4,41,2) - Rominkiewicz, Jarosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł poświęcony jest konstytucji cesarza Marcjana zakazującej sprzedaży broni do Barbaricum. Autor zaczyna od ukazania czynników, które przyczyniły się do pojawienia się rzymskiej broni na terenie Barbaricum. Dalej prezentuje zachowany w Kodeksie Justyniańskim tekst ustawy (C. 4,41,2), jej polski przekład oraz komentarz. Cesarz zakazał w niej wszelkiej sprzedaży broni – zarówno kompletnej, jak też jedynie jej elementów – alienigenis barbaris, a więc „obcym barbarzyńcom”, czyli zapewne takim, z którymi imperium rzymskie pozostawało w konflikcie militarnym. Sankcją za złamanie tego zakazu była konfiskata majątku oraz kara śmierci. Zdaniem autora nie ma przekonywających dowodów, aby zakaz ten funkcjonował już wcześniej. Jedyne źródło (D. 48,4,4), które ma być rzekomo dowodem na jego wprowadzenie już w okresie pryncypatu, potwierdza jedynie, że sprzedaż uzbrojenia, jak każdy inny akt pomocy nieprzyjacielowi, mógł skutkować oskarżeniem o crimen laesae maiestatis.
Keywords: alienigeni barbari; Barbaricum; Marcjan (Imperator Caesar Flavius Marcianus Augustus, ur. ok. 392, zm. 27 stycznia 457); fabricae; handel bronią; lex Iulia de vi publica; lex Iulia maiestatis; zakaz eksportu broni