85 nowela Justyniana O broni - Rominkiewicz, Jarosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Niniejsze opracowanie jest wprowadzeniem i komentarzem do 85 noweli Justyniana Wielkiego. W rozdziale pierwszym Autor przedstawił zwięźle kwestię produkcji broni w państwie rzymskim. Rozdział drugi dotyczy tzw. fabricenses, czyli pracowników państwowych warsztatów zbrojeniowych. W rozdziale trzecim Autor zajął się skomplikowanym problemem nadzoru nad warsztatami zbrojeniowymi. Rozdział czwarty poświęcił wynikającemu z lex Iulia de vi publica zakazowi gromadzenia broni przez osoby prywatne, a także ograniczeniom w używaniu broni. Rozdział piąty dotyczy zakazu sprzedaży broni do Barbaricum. W szóstym, najważniejszym rozdziale tej pracy, Autor przetłumaczył i omówił 85 nowelę Justyniana, w której cesarz wprowadził, po raz pierwszy w dziejach imperium rzymskiego, państwowy monopol na produkcję i dystrybucję broni. W zakończeniu ukazane zostały zwięźle dalsze losy fabricae i fabricenses, a także podstawowe zmiany w zakresie produkcji i dystrybucji broni w okresie po śmierci Justyniana.
Keywords: fabricae; fabricenses; armia rzymska; broń; uzbrojenie; państwowy monopol na produkcję i dystrybucję broni; Justynian I Wielki (cesarz bizantyjski; 483-565); nowela 85