Ochrona praw dziecka w działalności Rzecznika Praw Dziecka - Blicharz, Jolanta; Zacharko, Lidia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W demokratycznym państwie prawa ważną rolę odrywają pozasądowe organy w zakresie ochrony praw i wolności jednostki. Do takich organów należy zaliczyć Rzecznika Praw Dziecka, który stoi na straży ochrony praw dziecka określonych w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, Konwencji o prawach dziecka i innych przepisach prawa, z poszanowaniem odpowiedzialności, praw i obowiązków rodziców. W swojej działalności Rzecznik Praw Dziecka kieruje się przede wszystkim dobrem dziecka, które ściśle wiąże się z ochroną fundamentalnych wartości, tzn. prawa do życia i ochrony zdrowia, prawa do wychowania w rodzinie, prawa do godziwych warunków społecznych czy prawa do nauki. Dla realizacji powyższego celu Rzecznik Praw Dziecka został wyposażony w liczne kompetencje zarówno w postępowaniu cywilnym, jak i administracyjnym, a także sądowo-administracyjnym, które dają mu możliwość działania na rzecz ochrony i dobra dziecka.
Keywords: Rzecznik Praw Dziecka; dobro dziecka; prawo do życia; ochrona praw dziecka; prawo do opieki zdrowotnej