Czy jest potrzeba wprowadzenia domniemania istnienia stosunku pracy do polskiego systemu prawnego? - Stanioch, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł zawiera rozważania na temat słuszności wprowadzenia domniemania pracowniczego charakteru umowy o zatrudnienie do polskiego porządku prawnego, ewentualnego kształtu takiej regulacji oraz sposobu jej wprowadzenia w relacji z aksjologicznymi założeniami prawa pracy. Autor włącza się w nurt dyskusji na temat domniemania poprzez odniesienie się do dotychczasowego dorobku doktryny w tym temacie oraz analizę domniemań funkcjonujących w Holandii, Szwajcarii oraz Słowenii. We wnioskach opowiada się za wprowadzeniem domniemania w formie materialnej i wzruszalnej.
Keywords: domniemanie stosunku pracy; aksjologia prawa pracy; etyczny charakter pracy