Wymóg skutecznej ochrony sądowej jako element praworządności w prawie Unii Europejskiej - Kochańska, Paulina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie doniosłości problemu zapewnienia skutecznej ochrony sądowej w państwach członkowskich Unii Europejskiej. W wyznaczonym zakresie badań przestudiowano istotę i treść praworządności, ze szczególnym uwzględnieniem niezależności sądów, istotnej części zasady skutecznej ochrony sądowej (art. 19 ust. 1 TUE i art. 47 KPP). Uchwycono perspektywę w ogólności, kierując rozważania bezpośrednio ku zasadzie skutecznej ochrony sądowej. Analizy prawnej dokonano w świetle najnowszego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i wzbogacono o analizę doktryny prawa Unii.
Keywords: zasada skutecznej ochrony sądowej; praworządność; niezależność sądów; zakres zastosowania prawa Unii Europejskiej