The standards of tortious liability in the West Galician Code and its influence on ABGB in light of modern Polish tort law - Bokwa, Krzysztof; Jarosz, Iwo (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł ma na celu przedstawienie zarysu regulacji zachodniogalicyjskiego kodeksu cywilnego w zakresie odpowiedzialności deliktowej. W tym celu autorzy przedstawiają genezę tej kodyfikacji i jej znaczenie dla rozwoju prawa cywilnego w Europie Środkowej. Stanowi to podstawę szczegółowej analizy wybranych, szczególnie interesujących regulacji rozdziału XIII części trzeciej kodeksu i zestawienia ich z odpowiadającymi im normami zawartymi w austriackim ABGB i aktualnym polskim kodeksie cywilnym. Zastosowanie zróżnicowanej metodologii badawczej (metody komparatystycznej, historycznoprawnej i dogmatycznej) pozwala na ukazanie ewolucji opisywanych aspektów prawa cywilnego w ciągu ubiegłych dwóch stuleci, a zarazem aktualności opisywanych problemów dla współczesnej nauki i praktyki prawa.
Keywords: kodeks cywilny zachodniogalicyjski; prawo austriackie; prawo zobowiązań; odpowiedzialność deliktowa; historia prawa