Practical problems occurring against the background of the author’s personal rights - Olechowski, Piotr Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W niniejszym artykule autor wskazuje na podstawowe problemy związane z autorskimi prawami osobistymi. W tym zakresie zostają poruszone takie kwestie, jak: ocena, kiedy mamy do czynienia z naruszeniem autorskich praw osobistych, poglądy na temat wspólności praw, dysponowanie autorskimi prawami osobistymi oraz analiza ochrony tych praw po śmierci twórcy. Pracę kończy podsumowanie mające na celu uporządkowanie wszystkich zagadnień poruszanych w przedmiotowym artykule.
Keywords: prawo autorskie; autorskie prawa osobiste; ochrona prawno-autorska po śmierci twórcy; naruszenie autorskich praw osobistych