Meandry niemieckiego wojennego prawa małżeńskiego - Bernfeld, Barbara; Mazurkiewicz, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Udział w większości młodych mężczyzn w II wojnie światowej skłonił władze Niemiec do zmian niektórych unormowań prawa małżeńskiego. Najpierw ograniczono część wymogów formalnych dotyczących zawierania małżeństwa. Potem wprowadzono możliwość zawierania małżeństwa „na odległość”. Zdecydowano się także na dopuszczenie zawarcia małżeństwa ze zmarłym. Dopuszczono też, nie tylko w odniesieniu do małżeństw z żołnierzami, rozwody orzekane po śmierci małżonka. W RFN unormowano w ustawie skutki ogłoszenia zawarcia z żołnierzem małżeństwa post mortem, zapewniając kobiecie i dziecku pewne uprawnienia.Także te przemiany prawa ukazują, że „w służbie” racji demograficznych, społecznych, ideologicznych, politycznych i moralnych prawodawca może dokonywać zaskakujących normatywnie wolt, niekiedy wydawałoby się prima facie karkołomnych, ale przecież niekoniecznie zawsze zasługujących na naganę.
Keywords: Niemcy; lata 1939–1951; prawo; małżeństwo; rozwód; post mortem