Application of Antisense oligonucleotide method in cucumber - Wdowikowska, Anna
Technika wykorzystująca AntySensowne Oligonukleotydy (w skrócie ASO) jest coraz powszechniej stosowana w badaniach nad funkcją genów u zwierząt, ale także u roślin. Metoda ta zakłada użycie krótkich fragmentów kwasów nukleinowych o orientacji antysensownej, które swoiście przyłączają się do cząsteczki mRNA kodowanej przez badany gen na zasadzie komplementarności. Mechanizm dzialania ASO nie jest do końca poznany, ale w efekcie ich przyłączenia się do okeślonej sekwencji docelowej może dojść do zmiany ekspresji konkretnego genu. W sposób szybki i stosunkowo prosty można uzyskać tymczasowe transformanty roślin, dostaczając antysensowne oligonukleotydy do całych roślin. Do tej pory z sukcesem zastosowano ASO u roślin, dostarczając antysensowne oligonukleotydy do całych roślin.Do tej pory z sukcesem zastosowano ASO u roślin takich jak Arabidopsis, tytoń, czy len, a ostatnio dopracowano metodę z użyciem ASO także dla ogórka Cucumis sativus. W korzeniach siewek ogórka traktowanych antysensownymi oligonukleotydami komplemantarnymi do rejonu 3,UTR (ang. untranslated region), uzyskano nadekspresję genu CsHA2 kodującego jedną z glównych izoform plazmolemowej H+-ATpazy
Keywords: antysensowne oligonukleotydy; ogórek; ekspresja genów