Umowa pożyczki społecznościowej - Robiński, Radosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Wzrost zainteresowania pożyczkami udzielanymi przez osoby fizyczne innym osobom fizycznym doprowadził do wyodrębnienia nowego rodzaju pożyczek, tj. pożyczek społecznościowych. Jednak ukształtowanie się tego rodzaju umowy nasuwa wiele wątpliwości związanych z jej jurydycznym statusem oraz stosowaniem w praktyce. Czy pożyczka społecznościowa jest nowym rodzajem umowy, a może tylko dotychczas rzadko wykorzystywaną odmianą pożyczki cywilnej? Jakie są regulacje prawne tego typu umowy?Jakie jurydyczne problemy występują przy stosowaniu pożyczki społecznościowej? Na takie pytania będzie starał się udzielić odpowiedzi autor niniejszego artykułu.
Keywords: pożyczka; pożyczka społecznościowa; pożyczka udzielana przez konsumenta