Zakres władzy rodzicielskiej w świetle karnoprawnej oceny czynu zabronionego – zagadnienia wybrane - Kowalczyk-Ludzia, Marta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Zapewnienie normatywnej ochrony w zakresie właściwego kształtowania relacji rodzinnych jest wyrazem korelacji prawno-społecznych norm. Działania opiekunów prawnych podjęte na rzecz „dobra dziecka” świadczą o realnym zastosowaniu wspomnianych gwarancji, a naruszenie wskazanych unormowań sankcjonowane jest w zależności od charakteru czynu zabronionego wykraczającego poza wspomniane standardy. Zważając na sytuacje, w których naruszenie wymienionego dobra prawnego realnie zagraża bezbronnym bądź nieświadomym swych uprawnień małoletnim, uzasadniona staje się konieczność podjęcia działań zaradczych w przedstawionym względzie. Wyrazem troski ustawodawcy o realną ochronę praw małoletnich są regulacje wchodzące w zakres norm zarówno prawa karnego, jak również cywilnego. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie korelacji między destrukcyjnymi zachowaniami sprawceów a ich negatywnym wpływem na kształtowanie osobowości małoletnich na tle wskazań teorii i praktyki w przedstawionym zakresie.
Keywords: pozbawienie władzy rodzicielskiej; ograniczenie władzy rodzicielskiej; dobro dziecka; krzywda; znęcanie się