Warunkowa decyzja administracyjna w sprawie podziału nieruchomości w świetle dorobku doktryny i orzecznictwa sądów - Kapusta, Monika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W artykule omówiono zagadnienia związane z pojęciem, ogólną charakterystyką i treścią warunku, o którym mowa w art. 99 ustawy o gospodarce nieruchomościami. Zagadnienia te są niezmiernie ważne z punktu widzenia praktyki stosowania art. 99 zarówno dla organów administracji publicznej, jak również właścicieli nieruchomości (nie tylko tych dzielonych, ale także sąsiednich). Z tego względu, mając na uwadze lakoniczne brzmienie samej regulacji prawnej, zasadne okazało się sięgnięcie do dorobku doktryny oraz orzecznictwa i zastanowienie się nad tym, jak ukształtowała się wykładnia wskazanego przepisu, czy jest ona utrwalona i czy wobec tego może posłużyć do wyjaśnienia wątpliwości pojawiających się w praktyce stosowania przepisów dotyczących warunkowego podziału nieruchomości.
Keywords: podział nieruchomości; dostęp do drogi publicznej; droga wewnętrzna; służebność drogi koniecznej; przeniesienie własności wydzielonej działki