Dział administracji rządowej ,,informatyzacja” – aspekty strukturalno-ustrojowe - Maciejewski, Jerzy (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Pojęcie działu administracji rządowej zastąpiło używane wcześniej pojęcie resortu. Działy administracji rządowej grupują blisko związane ze sobą rodzaje sprawy z zakresu administracji rządowej. Prezes Rady Ministrów powierza kierowanie działem ministrowi, którego określa się mianem właściwego do spraw oznaczonych nazwą danego działu, za pomocą tzw. rozporządzeń atrybucyjnych. Jednym z działów administracji rządowej jest dział ,,informatyzacja”, który obejmuje swoim zakresem sprawy dotyczące szeroko pojętej informatyzacji. W związku z bardzo szybkim rozwojem nowych technologii znaczenie tego działu cały czas wzrasta. Możemy też obserwować dynamiczny rozrost spraw objętych jego zakresem. Praktyczny wymiar tej sfery dodatkowo zaś wyeksponowały uwarunkowania pandemiczne.
Keywords: administracja rządowa; dział administracji rządowej; rozporządzenie atrybucyjne; informatyzacja