Wpływ pandemii COVID-19 na polskie finanse publiczne – źródła finansowania, wydatki, procedury - Misiąg, Wojciech (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Przedmiotem artykułu jest wpływ, jaki pandemia wywołana wirusem Sars Cov-2 wywarła na stan i funkcjonowanie sektora finansów publicznych. Przedstawiono strukturę i szacunek łącznej kwoty wydatków związanych z działaniami służącymi przeciwdziałaniu pandemii COVID-19 i jej skutkami finansowymi, a także zmiany w zasadach finansowania tych zadań. Przedstawiono wpływ pandemii na wykonanie budżetu państwa i sytuację finansową państwa (w tym – na wielkość długu Skarbu Państwa), a także skutki przekazania finansowania znacznej części zadań związanych z przeciwdziałaniem pandemii do instytucji spoza sektora finansów publicznych. Dokonano także próby oceny efektywności podejmowanych działań. Wskazano również przypadki dokonywania w ramach działań „antycovidowych” wydatków na cele niezwiązane z pandemią.
Keywords: finanse publiczne; COVID-19; budżet państwa; tarcza finansowa