Blockchain: możliwości i wyzwania dla sektora publicznego - Bekhta, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Technologia stojąca za kryptowalutami dziś jest przedmiotem szerokiego zainteresowania. Blockchain jest postrzegany jako przełomowa innowacja o szerokim zakresie zastosowań. Obecnie nie tylko instytucje finansowe czy przedsiębiorstwa, ale i rządy państw zaczynają dostrzegać możliwe zastosowania blockchain oraz jego wpływ na zmianę systemu świadczenia usług publicznych przez administrację. Celem rozdziału jest przedstawienie mechanizmu działania technologii rozproszonego rejestru blockchain. Przeanalizowano zalety technologii z punktu widzenia jakości świadczeń publicznych, przytoczono przykłady projektów pilotażowych z wykorzystaniem blockchain, a także zidentyfikowano wyzwania dla sektora publicznego.
Keywords: blockchain; technologia rozproszonego rejestru; kryptowaluty; e-administracja; sektor publiczny