Zrównoważony transport w kontekście koncepcji smart administration - Mielczarek-Mikołajów, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Założenia zrównoważonego transportu polegają między innymi na współistnieniu realizacji wartości środowiskowych, potrzeb społeczeństwa oraz celów gospodarczych. Koncepcja ta jest ściśle związane z pojęciem smart administration, a także smart city, które opierają się na dostępie do nowoczesnych technologii informacyjnych i komunikacyjnych oraz tworzeniu zrównoważonych systemów transportowych o zróżnicowanym charakterze. W artykule szczegółowo wskazano na założenia koncepcji zrównoważonego transportu oraz zanalizowano możliwe kierunki jego rozwoju. Ważną kwestią jest także analiza aksjologicznego uzasadnienia zrównoważonego transportu. Jak wynika z podjętych rozważań, koncepcja ta jest zasadna z punktu widzenia wartości takich jak: zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo, powszechność, racjonalność i skuteczność.
Keywords: smart administration; smart city; zrównoważony transport; transport publiczny