Arbeit 4.0 (New Work) aus der Sicht der öffentlichen Verwaltung - Thum, Matthias (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Nowe i nieodwracalne trendy na rynku pracy spowodowane postępującym procesem digitalizacji oraz zmianami demograficznymi stawiają administrację publiczną przed nowymi i wielkimi wyzwaniami. Niniejszy artykuł zawiera przegląd cyfrowych zmian w środowisku pracy, ze szczególnym uwzględnieniem administracji publicznej, a zwłaszcza jej pracowników. Polityka oszczędności w sektorze publicznym z lat 90. XX wieku oraz aktualne trendy demograficzne wymuszają zmianę paradygmatu. Wymagane są nowe umiejętności przywódcze! Menedżerowie wszystkich szczebli muszą być w stanie rozpoznać i wdrożyć skuteczne procesy zmian na wczesnym etapie, nie zaniedbując „pracowników”, czyli zasobów pracowniczych. Zarządzanie ochroną zdrowia i ciągłe podnoszenie kwalifikacji to słowa kluczowe. Dla pozyskania nowych pracowników już nie wystarczy odwoływanie się do tradycyjnych świadczeń służby publicznej, takich jak pewność zatrudnienia. Pracodawcy publiczni powinni nie tylko dbać o image solidnych i atrakcyjnych pracodawców, ale także doceniać i wdrażać nowe formy pracy i wzorce czasu pracy, zamiast postrzegać je jako zło konieczne.
Keywords: administracja publiczna; pracownicy sfery publicznej; przełom cyfrowy