Cyfryzacja instrumentów systemu gwarancji wykonania obowiązków publicznoprawnych – zagadnienia wybrane - Bródka, Adam (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Tekst podejmuje problematykę cyfryzacji instrumentów prawnych służących realizacji obowiązków publicznoprawnych. Ze względu przedmiot ochrony, którym są wartości podstawowe ‒ życie, zdrowie, porządek publicznych ‒ w systemie prawnym muszą istnieć narzędzia służące urzeczywistnianiu nakazów i zakazów prawa publicznego. Rozwój technologii informacyjnych i komunikacyjnych pozwala zwiększyć skuteczność poszczególnych gwarancji, a tym samym sprawniej i w większym zakresie chronić dobra powszechnie uważane za cenne.
Keywords: obowiązek publicznoprawny; cyfryzacja; system gwarancji wykonania obowiązków; dobrowolne wykonanie obowiązku; przymusowe wykonanie obowiązku; egzekucja administracyjna