Kierunki i etapy rozwoju e-administracji publicznej - Kusiak-Winter, Renata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przedmiotem artykułu jest naszkicowanie kierunków i etapów rozwoju e-administracji publicznej na podstawie przeglądu literatury przedmiotu oraz opracowań sporządzonych przez organizacje międzynarodowe, jak również instytucje eksperckie. Chociaż wydaje się, że największą popularność zyskała dotychczas konceptualizacja e-administracji na etapy 1.0, 2.0, 3.0, uzupełniona w ostatnim czasie o koncepcję e-administracji 4.0, to warto pamiętać o alternatywnych modelach ukazujących niuanse stopni dojrzałości e-administracji, które uwzględniają złożoną i wielopostaciową naturę administracji publicznej.
Keywords: elektroniczna administracja; e-administracja 1.0; e-administracja 2.0; e-administracja 3.0; otwarta administracja; administracja inteligentna