Analiza aktuarialna a rozszerzone ryzyko w ubezpieczeniach na życie - Homa, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Istotą przedstawionej w monografii analizy aktuarialnej ubezpieczenia złożonego o rozszerzonym ryzyku ubezpieczeniowym jest rezygnacja z modeli deterministycznych na rzecz modeli probabilistycznych opartych na wykorzystaniu procesów stochastycznych. Takie ujęcie problemu wynikało z konieczności uwzględnienia dynamicznego podejścia do tego typu umów ubezpieczeniowych, uwzględniającego losowe jej uwarunkowania wynikające z procesu aktywizacji opcji, jak również jego wpływ na finansowy aspekt ryzyka. Tym samym rozszerzone ryzyko w ubezpieczeniach na życie rozpatrzono w dwóch aspektach związanym z przedmiotem ubezpieczenia oraz finansowym. Ryzyko związane z przedmiotem ubezpieczenia dotyczy oceny prawdopodobieństwa zajścia różnych przypadków życiowych w życiu człowieka i w tym zakresie zaadaptowano zaproponowane dotychczas podejścia do modelowania i analizy ubezpieczeń dotyczących wielorakich przypadków życiowych. Natomiast aspekt finansowy ryzyka dotyczy prawidłowej wyceny przepływów pieniężnych i kalkulacji dokonywanych przez ubezpieczyciela w zakresie: składek ubezpieczeniowych i rezerw matematycznych, procesu ryzyka oraz szkodowości portfela z uwzględnieniem aspektu podwyższonego ryzyka. Ponieważ ideą powstania monografii było założenie zilustrowania dość trudnego matematycznie aktuarialnego i finansowego aspektu ubezpieczeń złożonych, osiągnięte wyniki teoretyczne zostały w każdym rozdziale zilustrowane przykładami tradycyjnych ubezpieczeń oraz przykładami ich złożonych wariantów.
Keywords: ubezpieczenia na życie; przepływy pieniężne; analiza aktuarialna; ubezpieczeniowe opcje dodatkowe; składki; rezerwy; szkodowość