Nika al-Mut'a - małżeństwo dla przyjemności - Dembowska, Ilona
Islam jest religią złożoną z różnych odłamów, które często spierają się między sobą na temat fundamentalnych kwestii prawnych będących treścią szariatu. Jedną z nich jest małżeństwo - kontrakt, który może mieć charakter stały, ale i czasowy. Druga forma jest uznawana jedynie przez niektóre odłamy islamu. Warto podkreślić, iż muzułmańskie postrzeganie małżeństwa różni się od chrześcijańskiego – w islamie znacznie większą rolę przykłada się do kwestii majątkowych, taki związek nie jest też nierozerwalny. Małżeństwa czasowe (arab. mut’a) są właściwe dla islamu szyickiego, a sunnici, stanowiący większość wyznawców Allaha, traktują je jak herezję, gdyż ich zdaniem takie związki były legalne jedynie w czasach Proroka. Świat zachodni postrzega ten rodzaj małżeństwa jako przykład legalnej prostytucji, z czym chciałabym polemizować. W moim artykule opisuję podstawę prawną mut’a wywodzoną z samego Koranu, przesłanki przedmiotowe i podmiotowe. Te ostatnie różnią się w zależności od płci. Kobieta – szyitka może poślubić jedynie równego sobie, czyli muzułmanina. Natomiast mężczyzna - szyita może poślubić również chrześcijankę albo żydówkę. Wymaga się od niego również daru dla czasowej żony, aby kontrakt został skutecznie zawarty. Poruszam również kwestię treści umowy między małżonkami i ich oświadczeń woli. Opisuję również czas trwania mut’a, który jest przedmiotem dużych kontrowersji ze względu na to, że małżeństwo czasowe może być zawarte na kilka godzin, ale równie dobrze i na 50 lat. Ponadto, piszę też o sposobach zakończenia mut’a. Istotną kwestią są również różnice między małżeństwem czasowym, a tym stałym. Mut’a pełni inną rolę, poniekąd komplementarną, jest dedykowana choćby muzułmanom - szyitom, którzy z pewnych względów nie mogą pozwolić sobie na zawarcie stałego małżeństwa
Keywords: islam; małżeństwo czasowe; mut’a; szyizm; islam szyicki