Feminizm wobec Orientu - próba odnalezienia aksjologicznego uzasadnienia prawa w doktrynie feminizmu - Zaguła, Joanna
Autorka podejmuje próbę odnalezienia aksjologicznego uzasadnienia prawa w doktrynie feminizmu. W tym celu posługuje się przykładem uregulowania ubioru muzułmanek w przestrzeni publicznej, obowiązującego w systemie prawa szariatu w zderzeniu z regulacjami prawnymi obowiązującymi w szeroko pojętym zachodnim systemie demokratycznym. W pierwszej części artykułu wskazuje ona na stosunek feminizmu do systemu prawa, by później zadać sobie pytanie o to, jak system ten powinien wyglądać, by spełniać założenia feminizmu, a więc jakie prawo jest w tej doktrynie aksjologicznie uzasadnione. Druga część pracy stanowi zaś egzemplifikację rozwiązań prawnych z punktu widzenia feminizmu niedopuszczalnych oraz próbę sformułowania zaleceń, które pozwoliłyby stworzyć prawo akceptowane przez feministki
Keywords: feminizm; prawa kobiet; prawo szariatu; aksjologiczne uzasadnienie prawa