Antoine Blanc de Saint-Bonnet - krytyka rewolucji na tle francuskiego tradycjonalizmu - Chrząszcz, Bartosz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Żyjący w latach 1815-1880, de Saint-Bonnet niesłusznie popadł w zapomnienie jako myśliciel nurtu kontrrewolucyjnego. Przedstawia bowiem w kontekście reakcyjnym poglądy najbardziej wyraziste i reprezentatywne w okresie pomiędzy znanymi już o wiele lepiej Josephem de Maistre’em i Louisem de Bonaldem oraz Charlesem Maurrasem. Francuski myśliciel bazuje na przeświadczeniu o ciągłości rewolucji, z którego wynika, że nie jest ona pojedynczym wydarzeniem, lecz epoką. Przeprowadza intrygujące wywody na temat podstaw cywilizacji zachodniej, przekonując, że nie byłoby jej bez arystokracji i kapitału. W swoje rozważania wplata elementy psychologiczne poprzez wyliczenie czynników wpływających na pogorszenie się nastrojów społeczeństwa w dobie porewolucyjnej, doskonale dla niego widocznych, mimo przyjścia na świat na 26 lat po wybuchu Wielkiej Rewolucji, a być może głównie dlatego, z uwagi na szerszą perspektywę. Z drugiej jednak strony, nie mógł pewnych ocen wyprowadzić tak wnikliwie jak poprzednicy ze względu na niemożność empirycznego poznania państwa w czasach ancien régime’u. Bogaty warsztat de Saint-Bonneta obfituje również w pesymistyczne refleksje na temat tych następstw rewolucji, które mają się dopiero zrealizować w przyszłości. Całokształt jego spostrzeżeń sprawia, że wpisuje się on w nurt kontrrewolucji romańskiej, dając wykładnię krytyczną interesującą współcześnie przedstawicieli różnych dyscyplin nauki.
Keywords: Blanc de Saint-Bonnet, Antoine; Rewolucja Francuska (1789-1799); reakcjonizm; kontrrewolucja