Państwo prawa i państwo konstytucyjne w myśli Bohdana Kistiakowskiego - Jędrysiak, Marcin (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Bohdan Kistiakowski pozostaje w Polsce postacią niemal zupełnie nieznaną. Ten wybitny ukraiński badacz zasługuje jednak na uwagę chociażby ze względu na próbę stworzenia własnej koncepcji państwa prawnego oraz metodologii nauki o państwie. W rosyjskiej i ukraińskiej nauce niekiedy błędnie przyjmuje się, iż Kistiakowski utożsamiał państwo konstytucyjne z państwem prawnym. Taki pogląd może jednak budzić pewne zastrzeżenia ze względu na to, że we współczesnej mu rosyjskiej nauce o państwie państwo konstytucyjne stanowiły dwa zupełnie różne zjawiska. Z tego względu konieczne wydaje się dokonanie analizy ewentualnych różnic między państwem prawnym a państwem konstytucyjnym w jego myśli. Uwzględnić przy tym należy jego metodologię nauk o państwie uwagi na temat szczegółowych zagadnień dot. Państwa. Na tej podstawie, w kontekście całej jego myśli, możliwe stało się jednoznaczne stwierdzenie, iż traktuje on państwo konstytucyjne oraz państwo prawne jako dwa różne byty oraz wskazanie modelu jednego i drugiego.
Keywords: państwo prawa; państwo konstytucyjne; Rosja; Ukraina; państwo