Jane Jacobs i miasto ,,samoorganizujące się" - Gaweł, Kamil (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł opisuje koncepcję ,,miasta samoorganizującego się” Jane Jacobs. Autor odwołując się do przemyśleń Wade Grahama analizuje teksty Jane Jacobs zwracają uwagę na typowe dla nowego urbanizmu elementy. Poddawane analizie są liczne teksty autorki (napisane na przestrzeni lat 1936-1995). Analizowane są teksty z końca lat 30-tych, będących zalążkową postacią słynnego ,,baletu na Hudson Street”. Druga część tekstu jest poświęcona artykułowi ,,Śródmieście jest dla ludzi” z 1958r., w którym w przedstawione są już w znacznej mierze tezy z najsłynniejszej książki Jane Jacobs- ,,Śmierć i życie wielkich miast Ameryki”. Ta pozycja, w ostatniej części tekstu również jest konfrontowana z przemyśleniami Wade Grahama.
Keywords: Jacobs, Jane; Moses, Robert; Graham, Wade; miasto samoorganizujące się; nowy urbanizm