Ustrój i system polityczny Bośni i Hercegowiny - próba zapewnienia współrządów trzech narodów w ramach jednego organizmu państwowego - Wereszko, Wojciech (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Ustanowiony na mocy układu w Dayton ustrój Bośni i Hercegowiny miał zapobiec przyszłym konfliktom wewnętrznym o podłożu etnicznym oraz zapewnić integralność terytorialną kraju i odpowiedni udział we władzy przedstawicielom trzech najliczniejszych narodów - Boszniaków, Serbów i Chorwatów. Poza ustanowieniem państwa o charakterze federacyjnym, przyjęte w Bośni i Hercegowinie rozwiązania prawne i ustrojowe ukształtowały ciekawy, a zarazem dość skomplikowany, ład konstytucyjny, który, mimo licznych mankamentów, stanowi interesujący przykład systemu uwzględniającego obecność w najważniejszych organach państwowych przedstawicieli różnych narodowości i kładącego nacisk na zachowanie równowagi pomiędzy poszczególnymi grupami etnicznymi. W niniejszym artykule przedstawiony zostanie zarys ustroju Bośni i Hercegowiny ze szczególnym uwzględnieniem regulacji odnoszących się do podziału władzy między przedstawicieli społeczności boszniackiej, serbskiej oraz chorwackiej.
Keywords: Bośnia i Hercegowina; prawo konstytucyjne; wieloetniczność; państwo wielonarodowe