Buddyzm w Konstytucji Królestwa Bhutanu - Delczyk, Dominik (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł dotyczy zagadnienia wpływu Buddyzmu na kształt norm Konstytucji Królestwa Bhutanu z 2008 r. Opracowanie ma charakter prawniczy. Analizie poddane zostały zarowno rozwiązania ustrojowe, jak i kwestie związane z symboliką państwową Królestwa Bhutanu. Artykuł ukazuje możliwy sposób interpretacji komentowanych przepisów jednocześnie wskazujac na ich aksjologiczne uzasadnienie.
Keywords: Bhutan; konstytucja; buddyzm; Druk Jul; konstytucjonalizm