Funkcjonowanie systemu bankowego w Polsce a sposób działania islamskich podmiotów mikrofinansowych - Grodziska-Modzelewska, Beata (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Funkcjonowanie systemu bankowego, w każdym kraju ma zasadnicze znaczenie, z uwagi na to, że ma on wpływ na rozwój gospodarczy. Sektor bankowy funkcjonujący w Polsce należy uznać za stabilny, albowiem nadzór nad nim sprawuje Komisja Nadzoru Finansowego, a bezpieczeństwo depozytów zapewnia Bankowy Fundusz Gwarancyjny. Brak tych instytucji mógłby prowadzić do podejmowania działań sprzecznych z zasadami szeroko rozumianego prawa bankowego. Ubóstwo jest zjawiskiem powszechnym na całym świecie, w tym także w państwach islamskich. Aby uniknąć jego szerzenia się oraz ograniczenia wykluczenia finansowego stworzone zostały islamskie podmioty mikrofinansowe. Jednak jak wygląda ich sposób działania? Zasady funkcjonowania tych podmiotów mają podstawę w Koranie, czyli Świętej Księdze Islamu. Do głównych zasad działania tych podmiotów należy riba, Gharar, a także współdzielenie ryzyka. Zasady działania polskiego systemu bankowego oraz islamskiego systemu finansowego są zróżnicowane i wynikają z odmiennych źródeł prawa, a w konsekwencji polski system bankowy i islamskie podmioty finansowe mają więcej różnic aniżeli podobieństw.
Keywords: system bankowy; riba; gharar; podmiot mikrofinansowy; Komisja Nadzoru Finansowego