Komparatystyka prawnicza a metoda historyczna na przykładzie badań nad reformami prawnymi okresu Meiji - Szklarczyk, Paweł (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie zastosowania metody prawnoporównawczej (lub też komparatystycznej) w badaniach historycznoprawnych, w szczególności badaniach nad reformami okresu Meiji. Pierwsza część pracy stanowi odniesienie do pewnych podstawowych zagadnień związanych z komparatystyką. Część druga dotyczy zastosowania metody komparatystycznej w badaniach historycznoprawnych. W trzeciej części pracy, dla zobrazowania przedstawionych poglądów, zwięźle omówiono swoistość japońskiego systemu prawnego oraz przedstawiono podobieństwa i różnice między pozycją monarchy w Konstytucji Wielkiego Cesarstwa Japonii a jej pierwowzorem – Konstytucją Królestwa Prus.
Keywords: metodologia; Japonia; Prusy; Konstytucja; Meiji