Umowy międzynarodowe Stolicy Apostolskiej z państwami arabskimi w XX i XXI wieku - Borowy, Rafał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiotem artykułu jest analiza umów międzynarodowych Stolicy Apostolskiej z państwami arabskimi w XX i XXI wieku. Datę graniczną wyznacza nauka Soboru Watykańskiego II o wolności religijnej i stosunku Kościoła katolickiego do religii niechrześcijańskich. W związku z nią zmieniona została koncepcja konkordatu, zgodnie z którą celem takiej umowy jest ochrona wolności religii i wyznania. W pierwszej części przedstawiono pojęcie Stolicy Apostolskiej i jej prawo do zawierania umów międzynarodowych. W drugiej części poddano analizie dwie umowy generalne zawarte przez Stolicę Świętą z państwami arabskimi: Tunezją i Marokiem oraz dwie umowy parcjalne dotyczące dalszego rozwoju stosunków dyplomatycznych oraz przywilejów związanych z posługiwaniem się paszportami dyplomatycznymi.
Keywords: konkordat; umowa międzynarodowa; Stolica Apostolska; państwa Arabskie