Rewolucje i refolucje libańskie – zrywy ludności w najnowszej historii Libanu - Głogowska, Patrycja (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest próba przeanalizowania wystąpień ludności w Libanie klasyfikując je w ramach rewolucji bądź refolucji. Artykuł został zrealizowany przy pomocy krytycznej analizy literatury przedmiotu oraz badań empirycznych (w przypadku rewolucji październikowej). Wyniki badań wskazują, że każde wystąpienie społeczności libańskiej jest pokłosiem niespełnionych żądań poprzednich demonstracji. Brak rozwiązywania przez panujące władze problemów doprowadza w konsekwencji do kolejnej rewolucji pomnażając żądania społeczności libańskiej.
Keywords: Liban; wojna domowa; rewolucja cedrowa; kryzys śmieciowy; rewolucja październikowa