Specyfika japońskiego prawa karnego - Fila, Krzysztof (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest przybliżenie czytelnikowi ram w jakich funkcjonuje japońskie prawo karne. Jeżeli porównalibyśmy tylko warstwę tekstową kodyfikacji zarówno dalekowschodnich, jak i europejskich, doszlibyśmy do wniosku o wielu pozornych podobieństwach, które także na łamach wypowiedzi zostały uwypuklone. Jednakowoż prawdziwe prawo Japonii kryje się za normami, które także czerpią swe źródła z uwarunkowań społecznych, filozoficznych (konfucjańskich w tym przypadku), czy też politycznych. Teza, do której weryfikacji autor dąży, opiera się o założenie konieczności interpretowania tekstów normatywnych z odniesieniem do szerszego kontekstu kulturowego.
Keywords: Japonia; prawo karne; ojcobójstwo; konfucjanizm