Johannsdorf: a Forgotten Forced Labor Camp For Jews in Western Upper Silesia, 1940–1943 - Weiss, Hermann F. (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2020)
Artykuł prezentuje historię obozu Johannsdorf (obecna nazwa miejscowości: Jaśkowice) w okresie drugiej wojny światowej. Autor podjął próbę pogłębienia wiedzy o dwóch słabo zbadanych systemach pracy przymusowej dla Żydów w obrębie Wehrkreis VIII – obejmującego Śląsk w przedwojennych granicach, anektowane terytoria na wschód odniemieckiego Górnego Śląska oraz część Reichsgau Sudetenland.
Keywords: regionalizm; region; Śląsk; Polska; Czechy; Niemcy; czasopismo regionalne; czasopismo historyczne