Długość życia - wybrane aspekty teologiczne i ekonomiczne - Nowak, Wioletta; Szalonka, Katarzyna; Niemczyk, Agata; Wicki, Ludwik; Majewska-Jurczyk, Barbara; Światowy, Grażyna; Dejnaka, Agnieszka; Niezgoda, Agnieszka; Mruk, Henryk (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W monografii zawarto wyniki badań dotyczących ekonomicznych i społecznych uwarunkowań długości życia. Pokazano także wpływ odżywiania i konsumpcji leków na stan zdrowia i długość życia człowieka. Ponadto, podkreślono znaczenie zachowań prozdrowotnych i wzięcia odpowiedzialności za własne zdrowie dla jakości i długości życia. Monografia zawiera również rozważania dotyczące wpływu instytucji na długość życia.
Keywords: długość życia; jakość życia; styl życia; zdrowie; wydatki na zdrowie; zachowania konsumentów; zachowania prozdrowotne; konsumpcja leków; żywienie; żywność; instytucje; e-zdrowie; aktywność fizyczna; pandemia; bezrobocie; wykluczenie społeczne; niepełnosprawność