Zachowania i anomalie na rynku NewConnect - Mościbrodzka, Monika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Rynek NewConnect posiada status rynku zorganizowanego, lecz prowadzony jest przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie w formule alternatywnego systemu obrotu (ASO). Zgodnie z przewidywaniami polski rynek ASO charakteryzuje się zwiększonym poziomem ryzyka inwestycyjnego, czego konsekwencją jest możliwość osiągnięcia wyższej stopy zwrotu na zaangażowanym kapitale. Celem opracowanie jest ocena polskiego alternatywnego systemu obrotu pod kątem zachowań i anomalii na nim występujących a wpływających na kształtowaniu się zwrotów z inwestycji. W związku z tym zbadano możliwość osiągania ponadprzeciętnych stóp zwrotu z inwestycji w strategiach opartych na schematach zachowań związanych z inwestycjami w odpowiednim okresie inwestycyjnym (efekty kalendarzowe), na własnościach fundamentalnych spółek (efekty fundamentalne) czy wzajemnych powiązaniach osiąganych zwrotów w kontekście podreaktywności lub nadreaktywności rynkowej. Przeprowadzone analizy wykorzystujące narzędzia wnioskowania statystycznego oraz ekonometrii wykazały, że na rynku NewConnect występują zachowania i anomalie charakterystyczne dla rynków nieefektywnych, czego konsekwencję jest możliwość osiągania ponadprzeciętnych stóp zwrotów z inwestycji w spółki na nim notowane.
Keywords: alternatywny system obrotu; efektywność rynku; efekty kalendarzowe; efekty fundamentalne; podreaktywność rynku; nadreaktywność rynku; model korekty błędem