Innowacyjny projekt muzealny - darmowa wystawa edukacyjna "Uważaj na głowę" w Szpitalu Klinicznym im. dr. J. Babińskiego w Krakowie - Kukla, Beata (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2020)
The article presents an innovative museum project – an educational exhibition “Watch Your Head”, displayed since February 2016 in Dr. J. Babiński Clinical Hospital in Cracow (Poland). The concept behind was developed by the members of the “Culture Archipelagos” Society, management of the Dr. J. Babiński Clinical Hospital, as well as the “Revita Kraków-Kobierzyn” within the framework of the project “Kobierzyn Closer. Against stigmatization of people with mental illness”. The main purpose of the exhibition is to depict a mental illness through the eyes of a patient and present the process of treatment and healing. Each personal story included into the exhibition gains new sense depending on the person who interprets it. Hence, in museology and tourism, highly qualified personnel – tour couriers and guides – is paramount. In fact, it depends largely on their qualifications whether the visitor understands and remembers the message of a museum or a memorial site, and its sense. Therefore, the guides on the exhibition “Watch Your Head” are people who experienced a psychological crisis and stayed in a psychiatric hospital
Keywords: Artykuł przedstawia innowacyjny projekt muzealny – wystawę edukacyjną „Uważaj na głowę”, prezentowaną od lutego 2016 roku w Szpitalu Klinicznym im.dr. J. Babińskiego w Krakowie. Koncepcja wystawy została opracowana przez członków Stowarzyszenia „Archipelagi Kultury”, Szpital Kliniczny im. dr. Józefa Babińskiego, a także Fundację „Revita Kraków-Kobierzyn” w ramach projektu „Kobierzyn Bliżej. Przeciw stygmatyzacji chorujących psychicznie”. Głównym jej celem jest ukazanie choroby psychicznej oczami pacjenta i przedstawienie procesu leczenia, a także zdrowienia. Każda indywidualna historia zaprezentowana na wystawie nabiera innego sensu w zależności od interpretatora opowiadania. Dlatego w muzealnictwie czy turystyce niezwykle ważna jest wykwalifikowana kadra pilotów i przewodników. Tak naprawdę w dużej mierze od ich umiejętności zależy, czy zwiedzający zrozumie i zapamięta sens przekazu w muzeum czy miejscu pamięci. Przewodnikami na wystawie „Uważaj na głowę” są zatem osoby, które doświadczyły kryzysu psychicznego i przebywały w szpitalu psychiatrycznym.