Bezpieczeństwo zdrowotne obywatela w polskim systemie ratownictwa medycznego - Paplicki, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Obowiązek zapewnienia ochrony ludzkiego życia i zdrowia spoczywa na państwie, a zwłaszcza na podmiotach realizujących zadania z zakresu administracji publicznej. Tylko państwo i jego administracja dysponują odpowiednią organizacją i niezbędnym władztwem, aby między innymi zapewniać szeroko pojęte bezpieczeństwo. Jednostka sama nie jest w stanie sobie zapewnić bezpieczeństwa czy opieki medycznej w sytuacji nagłego zagrożenia zdrowotnego, dlatego musi istnieć i opierać swój byt na państwie. Bezpieczeństwo zdrowotne obywateli zależy od pełnej dostępności i sprawności funkcjonowania służb medycznych. Ze zjawiskiem pełnej dostępności do świadczeń medycznych wiąże się zjawisko nieograniczonego wzrostu zapotrzebowania na nie wśród pacjentów, dlatego nie tylko w Polsce, ale w większości krajów na świecie istnieje tendencja do ograniczania dostępności do świadczeń zdrowotnych. Ze względu na ograniczone możliwości finansowe państwa niezbędne jest w pierwszej kolejności zapewnienie tylko „minimum” świadczeń ratujących życie i zdrowie. Do zapewnienia tego minimum został powołany w 2006 r. system Państwowe Ratownictwo Medyczne. To od prawidłowego działania tego systemu zależy, czy w sytuacji nagłego zagrożenia zdrowotnego życie i zdrowie obywateli będzie chronione, a ich bezpieczeństwo zdrowotne zagwarantowane.
Keywords: bezpieczeństwo zdrowotne; bezpieczeństwo; obywatel; system ratownictwa medycznego; system ochrony zdrowia; medyczne służby ratownicze