Międzykulturowość w przestrzeni wileńskiego pogranicza kultur. Pedagogiczne studium codzienności młodego pokolenia Polaków - Szerląg, Alicja (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Z uwagi na wielokulturową specyfikę Wileńszczyzny przedmiot badawczej eksploracji zorientowano na odczytanie międzykulturowości w przestrzeni wileńskiego pogranicza kultur, przez pryzmat pedagogicznego studium codzienności młodego pokolenia Polaków. Owo odczytanie międzykulturowości jest istotne z kilku względów. Pozwoli mianowicie wskazać na specyfikę funkcjonowania Polaków w społeczeństwie Litwy zróżnicowanym narodowo, wykazać przestrzenie (nie)porozumienia i możliwości budowania międzykulturowej wspólnoty, określić wielokulturową codzienność młodego pokolenia Polaków oraz ich rodzin w kontekście ich poczucia narodowej przynależności oraz obywatelskości, a także – wskazać na uwarunkowania procesu konstruowania tożsamości młodego pokolenia Polaków na wileńskim pograniczu kultur oraz na jej specyfikę (ze szczególnym uwzględnieniem ich (auto)identyfikacyjnych odniesień), aby w efekcie określić jego międzykulturowy potencjał oraz międzykulturową orientację
Keywords: międzykulturowość; bezpieczeństwo kulturowe; pogranicze; Wilno; Wileńszczyzna