Rozporządzenie o otwartym Internecie z perspektywy ochrony konsumentów – główne postanowienia i wybrane problemy - Araczewska, Katarzyna; Wroński, Łukasz (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
Artykuł omawia główne postanowienia rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 2015/2120 z 25.11.2015 r. ustanawiającego środki dotyczące dostępu do otwartego Internetu oraz zmieniającego dyrektywę 2002/22/WE w sprawie usługi powszechnej i związanych z sieciami i usługami łączności elektronicznej praw użytkowników, a także rozporządzenie (UE) Nr 531/2012 w sprawie roamingu w publicznych sieciach łączności ruchomej wewnątrz Unii z perspektywy konsumentów. Szczegółowo przedstawione zostały zagadnienia dotyczące dopuszczalności stosowania przez dostawców usług narzędzi zarządzania ruchem oraz ich obowiązki informacyjne względem użytkowników końcowych. Omówiono również pojęcie usług specjalistycznych. Artykuł przedstawia także wybrane słabości rozporządzenia.
Keywords: usługi dostępu do Internetu; dostawcy usług (ISP); użytkownicy końcowi; zarządzanie ruchem; szybkość transmisji danych