Prawo dostępu do danych a prawo przenoszalności – porównanie celu regulacji, zakresu i przesłanek stosowania - Syska, Katarzyna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest ustalenie różnic między prawem dostępu do danych osobowych a prawem do przenoszenia danych osobowych na gruncie przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r.w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W pierwszej kolejności przedstawiony będzie cel regulacji prawa dostępu do danych oraz prawa przenoszalności danych. W dalszej części zawarta jest analiza porównawcza dotycząca przesłanek stosowania każdego z praw, ograniczeń ich stosowania, zakresu danych przekazywanych na podstawie każdego z praw, formatu przekazywania danych, a także zakresu obowiązków administratora w przypadku zgłoszenia żądania skorzystania z prawa dostępu lub prawa do przenoszenia danych. Ponadto w tekście wskazuje się na praktyczne problemy, które mogą się pojawić przy odpowiadaniu na żądania osób, których dane dotyczą, co do skorzystania z tych praw.
Keywords: dane osobowe; ochrona danych osobowych; ogólne rozporządzenie o ochronie danych; prawo dostępu; prawo do przenoszenia danych