Inhalt und Zusammenfassung - Kowalczyk, Olga; Łubocki, Jakub Maciej (Instytut Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niniejszy tom upamiętnia jubileusz 60-lecia studenckiego Koła Naukowego Bibliotekoznawców działającego w Instytucie Informacji Naukowej i Bibliotekoznawców Uniwersytetu Wrocławskiego. W XXI wieku, stuleciu dynamicznego rozwoju nauki i techniki, organizacja o tak długim stażu stanowi pewien ewenement, zwłaszcza jeśli jest to organizacja, do której przynależność jest dobrowolna, a praca w niej – gratyfikowana głównie uznaniem i podziwem. Tytuł tomu bezpośrednio nawiązuje do tytułu wykładu profesora Krzysztofa Migonia – nestora polskiej bibliologii i przede wszystkim członka-założyciela oraz pierwszego przewodniczącego Koła Naukowego Bibliotekoznawców UWr. Jego sformułowanie „książka zawsze obecna” to metafora księgi – ziemi, „której stronice odwracają stopy pielgrzyma” – stanowiącej ponadczasowe i wszechobecne „doskonałe narzędzie komunikacji w czasie i przestrzeni”. Artykuły zamieszczone w tomie są hołdem złożonym wszystkim dotychczasowym członkom Koła za 60 lat pracy naukowej i społecznej, a jego opiekunom naukowym – za tyleż lat cierpliwej i życzliwej opieki nad najmłodszymi adeptami polskiej bibliologii.
Keywords: Koło Naukowe Bibliotekoznawców Uniwersytetu Wrocławskiego; Instytut Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego; Instytut Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego; działalność studencka