Zabezpieczenia akcesoryjne w kredytowaniu konsorcjalnym – problem separacji podmiotowej - Tomczak, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Głównym celem rozważań zawartych w monografii jest próba odpowiedzi na pytanie: czy w przypadku kredytowania konsorcjalnego możliwe jest, aby zabezpieczenia zamiast kredytodawcom przyznać agentowi zabezpieczeń, jednak przy założeniu, że zabezpieczałyby one wierzytelności nie agenta, a kredytodawców? Pytanie to w zasadzie wyraża jeden z głównych problemów badawczych niniejszej pracy, tj. na ile płaszczyzna podmiotowa akcesoryjności wymaga, aby zarówno zabezpieczenie, jak i zabezpieczone nim wierzytelności z tytułu kredytowania konsorcjalnego przysługiwały temu samemu podmiotowi (problem separacji podmiotowej). Natomiast w toku rozważań tego pierwszego problemu pojawią się kolejne. Po pierwsze, uwidoczni się potrzeba odpowiedzi na pytanie, jaki jest obecnie w polskim systemie prawnym najskuteczniejszy sposób radzenia sobie z problemem separacji podmiotowej. Po drugie, w jaki sposób powinno się to rozwiązanie ewentualnie udoskonalić. Drugi z tych problemów zostanie rozważony w pierwszej kolejności wyłącznie w odniesieniu do jurysdykcji polskiej (również z punktu widzenia analizy prawnoporównawczej), a następnie z perspektywy transgranicznych kredytowań konsorcjalnych.
Keywords: zabezpieczenie wierzytelności; zabezpieczenie akcesoryjne; akcesoryjność; akcesoryjność zabezpieczeń; kredytowanie konsorcjalne; agent zabezpieczeń; administrator zabezpieczeń; klauzula długu równoległego; hipoteka; zastaw (prawo)