Funkcjonowanie stabilizującej reguły wydatkowej - analiza i ocena regulacji - Ostrowski, Michał (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Artykuł ten jest kontynuacją tekstu “Kształtowanie się Stabilizującej Reguły Wydatkowej oraz mechanizm jej działania”, w którym wyjaśnione zostało pojęcie reguły wydatkowej oraz opisana została oryginalna konstrukcja stabilizującej reguły wydatkowej. W tej pracy opisane jest funkcjonowanie owej reguły w latach 2015-2018. Omówione są również wszystkie zmiany w jej konstrukcji poczynione od uchwalenia reguły w pierwotnej postaci. Na końcu stabilizująca reguła wydatkowa poddana jest ocenie jako regulacja implementująca normy i zalecenia płynące z aktów UE oraz jako narzędzie służące do zachowania stabilności fiskalnej.
Keywords: stabilizująca reguła wydatkowa; budżet państwa; sektor finansów publicznych; deficit bias; stabilność fiskalna