Ustanie bytu prawnego podatkowej grupy kapitałowej – skutki w postępowaniu przed organem podatkowymi sądem administracyjnym - Zyskowska, Renata (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Instytucja podatkowej grupy kapitałowej funkcjonuje w polskim systemie podatkowym od ponad dwudziestu lat. Przepisy regulujące prawa i obowiązki podatkowej grupy kapitałowej jako podatnika podatku dochodowego od osób prawnych poddawane były wielokrotnym nowelizacjom. Postępujący rozwój gospodarczy wymuszał na polskim ustawodawcy zapewnienie odpowiednich rozwiązań umożliwiających tej grupie podatników wypełnianie obowiązków podatkowych w sposób uwzględniający specyfikę nakreśloną ich strukturą i sposobem funkcjonowania. Pomimo licznych zmian przepisów w tym zakresie pod znakiem zapytania pozostają nadal kwestie wymagające, w ocenie autora, natychmiastowej reakcji ze strony polskiego ustawodawcy. Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza przepisów prawa podatkowego ogólnego i szczegółowego z perspektywy możliwości egzekwowania praw przez podatkową grupę kapitałową w postępowaniach prowadzonych przed organami podatkowymi oraz w postępowaniach sądowo-administracyjnych. Zamiarem jest wskazanie luk w przepisach prawa, które dotyczącą prawnopodatkowej sytuacji podatkowej grupy kapitałowej po ustaniu jej bytu prawnego. Badanie przeprowadzone zostanie w kontekście orzecznictwa sądowo-administracyjnego. Opracowanie zwieńczą wnioski de lege lata oraz postulaty de lege ferenda.
Keywords: podatkowa grupa kapitałowa; podatek dochodowy od osób prawnych; strona postępowania; postępowanie podatkowe; postępowanie sądowoadministracyjne