Kompetencje organów gminy związane z finansowaniem zadań własnych gminy w formie dotacji - Stelmaszczyk-Borszowska, Klaudia (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Kompetencje organów gminy w procesie realizacji zadań własnych jednostki samorządu terytorialnego poprzez instytucję dotacji są mocno zróżnicowane i ulokowane na wielu prawnych płaszczyznach odniesienia w szczególności ustrojowym, finansowym jak i materialnym. Brak jednolitości rozwiązań prawnych, w zakresie szeroko pojętego systemu dotacyjnego, skutkuje trudnościami w analizie przepisów a w konsekwencji prowadzi do nieprawidłowości w realizacji zadań publicznych poprzez formę dotacji. Właściwa kompozycja prawna kompetencji organów jednostki samorządu terytorialnego z uwzględnieniem zasady jednolitości systemu prawa i stosowania konsekwentnych, na gruncie poszczególnych materii normowania, wypowiedzi prawnych zapewni skuteczność realizacji zadań i spełnienie celu, dla którego ustawodawca wprowadził dotacje jako szczególnego rodzaju wydatek prawnofinansowy.
Keywords: zadania własne gminy; organy gminne; dotacje; kompetencje