Prawo administracyjne jako narzędzie przeciwdziałania korupcji funkcjonariuszy administracji publicznej - Kozłowska, Małgorzata Klaudia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Administracja publiczna postrzegana jest jako jedna z dziedzin życia wysoce zainfekowana występowaniem korupcji. Głównym nośnikiem korupcji w administracji publicznej, a zatem przyczyną jej występowania, jest człowiek – urzędnik, funkcjonariusz publiczny, który poprzez swoje postępowanie dopuszcza czy prowokuje zaistnienie procederu korupcyjnego. Wyodrębniono kilka obszarów prewencji skierowanych do funkcjonariuszy administracji publicznej, a mianowicie: 1) ograniczenie swobody prowadzenia działalności gospodarczej, 2) obowiązek składania oświadczeń majątkowych, 3) ograniczenia i obowiązki związane z podjęciem dodatkowej działalności, w tym działalności zarobkowej, łączeniem stanowisk i mandatu, 4) zakaz łączenia stanowisk, funkcji i mandatu, 5) zapewnienie transparentnego środowiska pracy funkcjonariusza publicznego.
Keywords: prawo administracyjne; korupcja; funkcjonariusze administracji publicznej