Inline linking i framing w świetle prawa autorskiego - Gabor, Dominik (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Postępowanie toczące się przed Trybunałem Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie o sygnaturze akt C-392/20, kolejny raz podejmuje temat linkowania w prawie autorskim. We wskazanej sprawie Trybunał dokona jednoczesnej analizy inline linkingu i framingu w prawie autorskim, co przełoży się na istotne orzeczenie dla tych najpopularniejszych sposobów udostępniania w sieci Internet. Wobec tego niezwykle interesujące wydają się wnioski wypływające z opinii Rzecznika Generalnego wydanej dla potrzeb przedmiotowego postępowania, która stanowi pomoc w orzekaniu przez Trybunał. W związku z powyższym kluczowe jest, aby przedstawić wskazane zagadnienie inline linkingu i framingu. Podstawą niniejszego artykułu jest prezentacja inline linkingu i framingu w świetle prawa autorskiego poprzez: zdefiniowanie wskazanych pojęć, analizę dotychczasowych judykatów Trybunału Sprawiedliwości oraz orzeczeń sądów polskich, a także za pomocą wskazań doktryny prawa autorskiego. Ponadto w treści artykułu zostały zaprezentowane kluczowe wnioski wypływające z opinii Rzecznika Generalnego w sprawie C-392/20. Opracowanie przedstawia również znaczenie orzeczenia, które zostanie wydane w związku ze wskazaną opinią, dla inline linkingu i framingu w prawie autorskim.
Keywords: inline linking; framing; internet; udostępnienie; prawo autorskie; TSUE; opinia Rzecznika Generalnego