Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego w Polsce. Część I - Gierałtowicz, Julia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł ma na celu przybliżyć aktualny stan prawny ustroju rolnego w Polsce. Podstawową regulacją tego zagadnienia jest ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego w świetle zmian dokonanych ustawą z dnia 14 kwietnia 2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw i ustawą z dnia 26 kwietnia 2019 r. o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz niektórych innych ustaw. W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia cywilistyczne zawarte w kodeksie cywilnym, takie jak definicja nieruchomości rolnej i gospodarstwa rolnego, a także prawo własności, użytkowania wieczystego, dzierżawy i posiadania samoistnego. Następnie przybliżono przypadki dotyczące wyłączenia stosowania przepisów ustawy. W dalszej kolejności opisano podmioty uprawnione do nabywania nieruchomości rolnych, które spełniają wymóg wszystkich ograniczeń ustawowych oraz podmioty uprzywilejowane w zakresie nabywania nieruchomości, do których nie stosuje się ograniczeń ustawowych. Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego w Polsce w obecnym stanie prawnym jest bardzo restrykcyjna. Ustawodawca przedmiotowo określił rodzaje gruntów, do których ma zastosowanie ustawa oraz podmiotowo sklasyfikował osoby, które mogą być nabywcami nieruchomości rolnej. Ochrona nieruchomości rolnych przed jej wolnorynkową sprzedażą budzi kontrowersje i nieprzerwaną dyskusję.
Keywords: prawo; rolnictwo; ziemia; gospodarstwo rolne