Zaskarżanie postanowień wydanych w trybie art. 598¹⁵ k.p.c. - Kamieński, Grzegorz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Autor analizuje kwestie związane z zaskarżeniem postanowień wydanych w trybie art. 598¹⁵ k.p.c. Na podstawie omawianego przepisu sąd może wydać postanowienie, w którym zagrozi osobie, pod której pieczą dziecko pozostaje, nakazaniem zapłaty na rzecz osoby uprawnionej do kontaktu z dzieckiem oznaczonej sumy pieniężnej za każde naruszenie obowiązku wynikającego z orzeczenia albo ugody. Podobnie sąd może wydać postanowienie, w którym zagrozi osobie uprawnionej do kontaktu z dzieckiem (albo osobie, której zabroniono kontaktu z dzieckiem) nakazaniem zapłaty oznaczonej sumy pieniężnej na rzecz osoby, pod której pieczą dziecko pozostaje, za każde naruszenie obowiązku wynikającego z orzeczenia albo ugody. Zaskarżanie postanowień w tym zakresie jest kwestią sporną w doktrynie i judykaturze.
Keywords: zwyczajne środki odwoławcze; kodeks postępowania cywilnego; apelacja; zażalenia (postępowanie cywilne)