Dopuszczalność dowodów pochodzących z jawnych źródeł w postępowaniu administracyjnym - Błażewski, Maciej; Bigos, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Pozyskiwanie dowodów z jawnych źródeł stanowi potwierdzenie technologicznego rozwoju działań podejmowanych przez organy administracji publicznej, ale jednocześnie jest odpowiedzią na faktyczne przeniesienie aktywności ludzi do sieci Internet. Wykorzystanie potencjału dowodów pochodzących z jawnych źródeł w prowadzonych postępowaniach administracyjnych niewątpliwie może przyczyniać się do oszczędności czasu i środków niezbędnych do procedowania, ale także daje możliwość pozyskania wiedzy o istotnych, nowych okolicznościach, które mogą mieć wpływ na rozstrzygnięcie organu. W ramach praktyki administrowania największym wyzwaniem zdaje się być określenie prawnej dopuszczalności przeprowadzenia takich dowodów, zwłaszcza w kontekście zapewnienia stronie postępowania realizacji jej uprawnień, zwłaszcza prawa do czynnego udziału w postępowaniu. Przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego stanowią aktualnie optymalną podstawę do przeprowadzenia tych dowodów.
Keywords: postępowanie administracyjne; organ administracji publicznej; dowód; czynny udział w postępowaniu; OSINT